Logga in

Till minne av Anne-Marie Wildig, ”Rufsi”

Gått hem

Rufsi blev gammal, nästan 98 år. Flickscouterna, som hon var ledare för, börjar också bli till åren. Allt färre har idag egna, personliga minnen av Rufsi som scoutledare. Men hon är en av dem, som betytt mest för scouting i Vaxholm. Det känns viktigt att hon inte blir bortglömd.

Därför kommer här några tidigare flickscouters egna, personliga minnen av Rufsi som ledare. Sedan försöker vi beskriva hennes betydelse för scouting i Vaxholm.

”Rufsi” – vår scoutledare

Anne-Marie kom till Vaxholm 1951 för att börja som småskollärare vid Vaxö skola. Ganska snart fångades hon in som scoutledare av Astrid Magnusson, kårchef i Vaxholms flickscoutkår. Anne-Marie hade varit med i missionsförbundets scoutverksamhet, så scouting var inget nytt för henne. Ett av de första initiativen som Anne-Marie tog var att föreslå att scoutkåren sommaren 1952 skulle fara till Steninge i Halland, hennes föräldrars sommarnöje. Det första av många sommarläger som Anne-Marie var med om att organisera. Tågresor i all ära, men en scoutkår från Vaxholm bör naturligtvis åka Waxholmsbåt till sina läger. I slutet på 1950-talet blev det verklighet, båtresorna gick till Husarö med Norrskär. Att vara på läger är att lära sig praktisk överlevnadskunskap. Men inte så lätt för alla scouter, det visste Anne-Marie och såg till att avleda deras tankar från ”kan inte” eller längtan efter mamma.

Varje lägerdag avslutades med lägerbål. Vi scouter hade i uppgift att hitta på programpunkter. Spännande i och för sig. Men än mer spännande var det att höra Anne-Marie berätta om Storkanin och Lillkanin. En spökhistoria vi gärna hörde igen och igen och igen.

Med sommarlägren etablerade var det dags att introducera vinterläger. Anne-Mari, eller Rufsi som vi kallade henne, frågade en av lärarna på realskolan till råds. Han hade sin sportstuga i Ytterbergsbyn i Härjedalen. Varför inte Ytterbergsbyn, och så blev det. Anne-Marie hade tålamod. Det behövdes, för alla scouter var inte så vana skidåkare. Väl framme vid rastplatsen tog alla fram ett vedträ ur sin ryggsäck eller slunga. Typiskt för Anne-Marie att lära ut att var och en kan bidra lite, tillsammans blir det en stor brasa.

Anne-Marie var en scoutledare för alla, med oändligt tålamod. Om det behövdes, såg hon mer till ambition än resultat. I tredjeklassprovet ingick uppgiften att stoppa strumpor. Det var nog flera scouter som visade upp ganska knöliga resultat.

Varför minns vi Anne-Marie med sån värme, vi som fick ha henne som scoutledare och sen fick förmånen att ha henne som vän genom livet? Anne-Marie var kunnig och hade ett medryckande sätt att förmedla kunskap. Det var lika viktigt att ta hand om miljön som varandra. En kristen grundsyn gav henne en trygghet i livet. En trygghet som hon förmedlade till människor i sin närhet.

Scoutvännerna genom,
Inga-Britt Andersson, Ewy Vozila och Karin Westergren

”Rufsi” och scouting i Vaxholm

Det allra viktigaste med Rufsi är nog det som kommer fram i de personliga minnena av henne. Men vilken betydelse hade hon då för scoutverksamheten som helhet? Det känns angeläget att försöka lyfta fram det. För Rufsi var inte den som framhävde sig själv eller sin egen insats. Inte så att hon var blyg och försagd, tvärtom. Hon hade en hög, glad röst och ett klingande skratt. Men vi kan behöva fundera över hur viktig hon faktiskt var för hela verksamheten.

Waxholms Scoutkår har ju nyligen firat 90 år, och Rufsi var ledare under den tidigare halvan av scoutings historia i Vaxholm. Detta var alltså innan kåren för ungefär 45 år sedan började få den identitet, som vi känner igen idag. Dvs innan vi fick en egen riktig scoutgård med hemrum för grenarna, rejäla patrullyor med plats för patrullernas egen hajk- och lägerutrustning, verkstad, förråd, plats för uteaktiviter osv. Det var före kårhalsdukar och kårrop. Det var innan Sjöfåglarna, Ugglan, Råseglet och Loppmarknaden fanns.

Dessförinnan var det helt annorlunda. För det första fanns det länge två olika scoutkårer i Vaxholm, en för flickscouter och en för pojkscouter. Så var det från 1930 och ända fram till mitten av 1960-talet, när Waxholms Scoutkår bildades, med gemensam verksamhet.

Pojkscouternas tillvaro i Vaxholm hade tidigare varit rätt osäker. Man hade alltid haft svårt med lokaler och flyttade runt mellan ganska tillfälliga utrymmen. Många av ledarna stannade alltför kort tid, inte minst för att flera av dem var knutna till försvaret och blev förflyttade från Vaxholm.

Flickscoutverksamheten var däremot mycket stabilare. Astrid Magnusson, ”Magnus”, hade – som vi alla vet – startat flickscoutkåren, och hon förblev hela tiden den styrande och sammanhållande kraften i kåren. I Vaxholm betraktades kåren som ”Astrid och hennes flickor”. Det var självklart Magnus som bestämde, syntes utåt, pratade vid mötesavslutningar, scouthögtider osv. Och Magnus levde dessutom ett helt annat scoutliv, utan koppling alls till Vaxholm. Hon hade även centrala uppdrag på nationell nivå, och satt bland annat i styrelsen för flickscoutförbundet och efter sammanslagningen också i styrelsen för det gemensamma Svenska Scoutförbundet. Magnus pratade vi en hel del om i samband med jubileet.

Vad har då detta med Rufsi att göra? Jo, även om Magnus var helt avgörande för flickscoutkårens fortlevnad under hela dess existens, så räcker det inte med en enda stark individ för att få en scoutkår att verkligen fungera i praktiken. Det krävs även andra, sådana som lär känna scouterna, tycker om dem och ser varenda en av dem. Och här finner vi Rufsis betydelse.

Från 1950-talet och framåt var Rufsi den som kompletterade Magnus. Rufsi var nödvändig. Hon såg till att det blev trygg och bra scouting i den vanliga verksamheten. Sådan som Kajsa, Ewy och Inga-Britt beskriver. Vi pratar gärna om Magnus och hur viktig hon var för flickscouting i Vaxholm. Och det var hon. Det framhöll Rufsi också. Men bara för det får vi inte betona Magnus så mycket, att vi glömmer bort Rufsi (och en del andra), som skapade scouting i verkligheten.

Rufsi själv hade inte en rad tunga uppdrag utanför scouting i Vaxholm. Hon jobbade för sina scouter! Skrindan intervjuade Rufsi i mars 2020 inför jubileet. Hon berättade då vad som hade varit det bästa med att vara scoutledare:
– Det roligaste var att vara tillsammans med scouterna, planera för utfärder, läger och förbereda aktiviteterna. Mitt liv har bestått av ungdomar – scouter. Hela livet har jag tyckt om att vara tillsammans med dem. Jag har haft så mycket glädje av att vara med scouterna.

När vi tänker på Waxholms Scoutkårs historia, då skulle det kännas bra, ifall Rufsi får ta den plats i de minnena, som hon förtjänar!

/Håj

Till sist några rader, som Rufsi själv skrev för många år sedan. Skrindan fick dem, när hon intervjuade Rufsi:

”När skymningen faller i augustikvällen och månskäran syns vid horisonten, kommer hela gänget av unga scouter att samlas runt lägerelden.
Här är det glada upptåg, sång och sketcher, men alltid slutar vi med en ton av djupt allvar.
Magnus har så mycket av livserfarenhet.
Hon talar så alla förstår, ord som leder oss på färden genom livet.
Elden falnar, vi lyssnar till vågornas skvalp mot stranden, och vi somnar gott i vårt fina tältläger på Öhmans äng.”

Gått hem

Kårgemensam terminsstart 29/8 13:00

Stort tack till alla som var med, för ett fantastiskt läger på Issjö. Vi hoppas att ni alla har haft en riktigt skön sommar.

Nu tar vi nya tag inför en spännande termin med scouterna, utfärder i skogarna omkring oss och spännande övernattningar.

Vi välkomnar alla kårens medlemmar till kårgemensam terminsstart söndagen den 29 augusti kl 13:00 vid Tenö lada. Tillsammans inviger vi det nya scoutåret.

Vi börjar mötet i våra gamla avdelningar. Under mötet kommer sedan de scouter som ska byta gren att tillsammans med sina kompisar att välkomnas till sin nya avdelning. Vid mötets slut har vi alltså samlat oss i de avdelningar som vi kommer att tillhöra under det kommande året.

Vi räknar med att vara klara vid 14:30.

Välkommen!

Begagnade scoutprylar

Har du urvuxna scoutprylar eller söker du något som saknas? 

Nu har vi startat en köp & säljgrupp på Facebook där ni kan annonsera både sälj och önskade köp. 

Waxholms Scoutkår Köp & Sälj

Ny Scoutlokal!

Äntligen är det dags för en ny scoutlokal

Vaxholms stad har i budgeten för 2021 inkluderat kostnader för markarbeten och anslutningar för att vi ska kunna nyttja mark på Eriksö intill Orienteringsklubbens nuvarande lokal.

Det är tillsatt en projektledare från Vaxholms stad som kommer ge oss mer information och stötta oss i arbetet.  

Scoutlokalen kommer byggas av moduler, s.k. byggbodar, som sammanfogas till en yta om c:a 200 m2 där vi ska inrymma de lokaler som kommer att passa vår verksamhet betydligt bättre än dagens. 

Nästa steg är att påbörja ett bygglov, söka finansiering och köpa in de lämpligaste bodarna vi kan hitta. Vi räknar med att behöva köpa in vissa tjänster som t.ex. el och VVS. Delar av arbetet med sammanfogning och anpassning kommer däremot behöva ske med frivilliga krafter. 

Vi behöver nu din hjälp med att dra detta projekt i mål med allt från projektledning till praktiskt byggarbete. Anmäl ditt intresse och vad du kan hjälpa till med genom att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Avdelningsvis terminsavslutning

På grund av rådande läge är den kårgemensamma julavslutningen inställd. 

Varje avdelning har sin egen terminsavlutning på sitt sista möte för terminen istället.