Skriva ett bloginlägg
För att skriva ett bloginlägg (eller vilken annan artikel som helst) behöver du ha redaktörsrättigheter för den domän (avdelning) som artikeln skall publiceras inom.
Logga in på hemsidan. När du är inloggad har du fått en ny meny nere i högra hörnet. Välj "Ny artikel" från menyn.
Nu öppnar sig ett formulär där du skall skriva inlägget. Du behöver ge inägget ett namn och du behöver skriva din text. För den löpande texten finns det formatteringsmöjligheter, men för nästan all text vill vi att du inte "leker" för mycket med typsnitt och storlekar. Det ger i slutänden mest ett rörigt intryck.
Du kan också infoga bilder. Det gör du med knappen JoomImage under textrutan. Du kan välja bilder från alla gallerier du har tillgång till, eller du kan ladda upp en ny bild i ett existerande galleri för att sedan använda denna.
Om texten är mer än 2-3 stycken behöver du också infoga en "Läs mer..." brytning i texten. Det gör du med "Läs mer" knappen under textrutan. Du får då ett grått streck mitt i rutan som representerar brytningen. På blog-sidan kommer då bara det som är över strecket att visas. Vill man se hela artikeln så klickar man på "Läs mer...".
Innan vi publicerar måste vi bestämma var artikeln skall placeras. Det gör du genom att välja "Kategori". Du kan bara välja mellan de kategorier du har behörighet till. I det här fallet har jag valt "Sjöfåglarna - Blog".
De övriga inställningarna du kan göra är:
- Författaralias: Skriver du inget här så blir du automatiskt författare. Fältet kan alltså lämnas tomt.
- Status: Skall i nästan alla fall vara "Publicerad". Ändra till "Avpublicerad" om du vill ta bort en artikel. Om du skriver en artikel i förväg styr du i stället det med datumen nedan.
- Utvald: Använder vi inte just nu. Låt det stå "Nej" där.
- Publicera: Om du skriver en artikel i förväg sätter du en publiceringstidpunkt här, annars lämnar du det tomt.
- Avpublicera: Om du vill att artikeln skall försvinna vid en viss tidpunkt anger du den tiden här, annars lämnar du det tomt.
- Åtkomst: Styr vem som får se artikeln.
- Publik: Alla får se
- Inloggad/Scout (betyder samma sak): Alla inloggade med behörighet i den domän (Sjöfåglarna) där artikeln publiceras får se
- Inloggad ledare: Inloggade ledare med behörighet i den domän (Sjöfåglarna) där artikeln publiceras får se
- Innehållsredaktör: Redaktörer kan se artikeln. Används normalt inte
- Special: Används inte!
Övriga fält behöver du inte bry dig om!
När du är klar klickar du på "Spara & Stäng"
Nyhetspuff till förstasidan
På förstasidan kan man lägga intresseskapande artiklar (puffar) om kommande händelser. De två mest aktuella händelserna kommer att visas. Övriga hamnar på kö och visas först när de framför har timat ut.
Artiklarna har en CSS-styrd formatering: De kommer omväxlande vara positionerade till höger resp vänster och ha en bredd av 400 px. Detta behöver du inte bry dig om när du skapar artikeln (med ett undantag som jag kommer till nedan) utan det löser sig automatiskt när du sparat och publicerat artikeln.
Du behöver vara inloggad och ha rollen "Redaktör - kårgemensamt" i din profil.
Gå till content->Article manager-> Add new article
Ge den nya artikeln ett namn och tilldela den kategorin Kårgemensamt/Förstasidesartiklar. Detta styr att artikeln visas på rätt ställe.
Skriv din artikel. Centrera texten på sidan.
Ansträng dig att skriva kort, det skall bli en intresseskapare och inte ett reportage! Texten till höger kan ses som maxlängd.
När du publicerar texten kommer radbredden ändras till 400px, så lägg ingen kraft i att få den saken rätt riktigt ännu.
Font family och font size lämnar du orört. Det kommer styras av CSS så det blir lika för alla artiklar.
Eftersom det här är en artikel på förstasidan behöver den vara lite finare :-) Alla puffar skall ha en bild.
Ställ pekaren först i artikeltexten och klicka på JoomImage under textfönstret. Du kan då välja en bild ur något av de existerande bildgallerierna. Du kan även ladda upp bilder till existerande gallerier om bilden du tänker använda inte finns på servern ännu.
Välj formatet "Detailed image" och välj sedan din bild. Tips: filtrera på galleri så får du färre bilder att leta mellan. Du behöver inte göra fler inställningar i det här fönstret. När du klickar på en bild väljs denna och infogas i artikeln.
För att formattera bilden som vi vill ha den, högerklicka bilden och välj Insert/Edit image.
Nu öppnar sig ett nytt fönster där du kan redigera bilden.
Följande parametrar skall sättas. Använd nedan angivna värden!
- Dimensions: bocka för proportional och ändra första värdet till 360 (bildens bredd)
- Margin: bocka ur "Equal values" och sätt Right till 10
- Ange gärna en Alternate Text (som visas vid mouse-over). Tips: sätt denna till samma som artikelns rubrik.
Det finns möjlighet också att via detta fönster ladda upp en ny bild. Gör inte det, utan använd JoomImage-knappen enligt ovan i stället.
Ange följande parametrar:
- Style: width: 360px;
Behövs för IE8 kompatibilitet. Observera semikolonet på slutet - Classes: img-polaroid
Ger en smal vit ram runt fotot. Låt andra classes som står i fönstret vara kvar
Klicka på Update i nedre högra hörnet.
Tillbaka i Article manager skall du nu välja (klicka på bilden) och centrera denna på samma sätt som du tidigare centrerade texten. Bilden skall alltså ligga ovanför texten och allt skall vara centrerat.
Sätt ett sista visningsdatum för artikeln. Detta är VIKTIGT, för annars försvinner den inte från visningsläget, och de artiklar som köar bakom kommer inte ut.
Under Article Options skall du ändra värdet på Show Title till Hide.
Artikeln är nu färdig för att publiceras. Klicka "Save and Close" på listen uppe till höger.
Gå till startsidan (du kan behöva göra en refresh) och kolla att artikeln har kommit ut och att den ser snygg ut. Kolla också att den hamnade rätt i kronologisk ordning också.
I mitt fall blev det fel. Kåravslutningen händer innan och skall därför visas först.
Artiklarna visas med den senast ändrade artikeln först.
För att korrigera detta behöver vi publicera om kåravslutnings-artikeln. Vi går därför till Content -> Article Manager
Att hitta artikeln kan vara lite detektivarbete. Börja med att filtrera på Category : Kårgemensamt/ Förstasidesartiklar. Då fanns det (just nu) bara fyra! Är de många kan man också sortera dem på skapandedatum genom att klicka på date. Observera att det är skapandedatum och inte ändringsdatum som visas!
Öppna artikeln som ska ligga före (i mitt fall förstasidan-kåravslutningspuff) och klicka Save and Close utan att göra några ändringar i artikeln. Då får den en ny ändringstidpunkt som är nyare än din artikel.
Man kan behöva öppna och spara om flera artiklar. Tänk då på att de skall sparas i omvänd ordning mot hur de skall visas, dvs den som skall visas först skall sparas sist!